Kategorie

Facebook www.facebook.com/3jahudky.cz
Milí návštěvníci, nezapomeňte navštívit náš facebook pro informace o aktuálním dění na eshopu 3jahudky.cz, podělíme se o rady, tipy i plánované akce.
Blog www.3jahudky.cz/blog
Píšeme blog 3.jahůdek pro všechny zapálené maminky a tatínky, kteří hledají super tipy na dárky, nebo aktivity pro své ratolesti.

Jak vybrat ten nejlepší fusak do kočárku

Jak vybrat ten nejlepší fusak do kočárku

Fusak či aspoň nánožník představují nezbytnou výbavu pro zimní období strávené v kočárku. Na trhu jich najdete spoustu. Jak si mezi nimi správně, a také ekonomicky vybrat?

Nánožník patří většinou k základní výbavě kočárku, fusak  si budete muset nejspíš pořizovat zvlášť. Začneme proto jím, neboť tady je výběr o něco složitější.

Plyš, fleece, nebo beránek?

Nejdůležitější je si ujasnit, jak dlouhou dobu bude dítě v kočárku trávit. Chodíte na dlouhé procházky do přírody, kde by mohlo prochladnout, nebo spíš budete jezdit po městě a co chvíli zajdete do obchodu nebo na kávu?  V prvním případě není od věci uvažovat třeba o beránku za 4000 Kč. Ale nebojte, existují i levnější varianty, a hned se k nim dostaneme. V případě, že máte fusak na popojíždění městem, není vyšší investice nutná. A kdyby se na jízdu ulicemi výjimečně výrazně ochladilo, přibalíte jako další vrstvu hřejivou deku. Každopádně však mějte na paměti, že úplně  malá miminka by neměla být venku při teplotě nižší -5 stupňů Celsia.

Vnější povrch bývá z polyuretanu, který nepropouští vodu, ale dýchá. Dalším možným materiálem je polyamid, jež může mít speciální teflonovou úpravu proti vodě. Poslední variantou je nylon. Každopádně vždy koukejte na propustnost, materiál by měl "dýchat", aby se dítě nezapařilo!

Výběr vnitřního materiálu by se měl odvíjet od toho, jak moc chcete pohodlí pro miminko a jak často s ním budete jezdit v mrazu. Beránek zaručuje dokonalé udržení tělesné teploty, dítě se v něm nepotí, materiál přirozeně dýchá, ale je finančně nejnáročnější. Kvalitní fleece nebo plyš splní službu podobně, a daleko levněji. Lze pořídit i fusak, který má jen beránčí vložku pod záda, čímž se cena značně snižuje.

Co se týká výplně, lze obvykle vybírat mezi dutým vláknem a peřím - tady záleží především na dispozicím k alergiím. Peří je peří, ale pokud v rodině máte alergiky nebo se už u dítěte alergie projevila, je vhodnější zvolit preventivně hypoalergenní duté vlákno.

Na co se ptát v obchodě

Určitě budete také řešit velikost a tvar fusaku. Je to dilema: Velký vak dítě nevyplní, a tudíž ani neprohřeje, z malého rychle vyroste. Řešením mohou být fusaky s prodlouženou velikostí v podobě spodního dílu, který se k fusaku připnout. Na druhou stranu, starší děti mají teplé boty a přes nohy nánožník, takže je možné, že s malým fusakem nakonec vystačíte.

Tvar fusaku je už spíš záležitosti vkusu

Najdete typy od mumie přes klasický spacák až ke kufru či tašce. Velkou výhodou je zcela odepínací přikrývací díl, kdy se podložka dá použít i jako vložka do kočárku nebo autosedačky. Pro použití ve sporťáku je důležitý tvar a způsob zapínání. Vyplatí se možnost rozepnout fusak i u nožiček. K dalším výhodám patří stahování kolem hlavy, vyřešené zakončením zipu pod bradou, jde-li zip středem, možnost rozepnout fusak na bocích či polstrování. Stále oblíbenější jsou fusaky ve tvaru spacáku, které drží dobře teplo, mají vhodný tvar, zip uprostřed a lze je využít i pro stanování nebo na cesty. Co byste se ještě měli dozvědět při koupi v obchodě?

  • Jde fusak prát v pračce?
  • Dá se případně beránčí vnitřní díl odepnout od venkovního tak, aby se alespoň vnější díl dal prát?
  • Dá se fusak připevnit ke sporťáku nebo autosedačce: Má připravené průřezy na pětibodový pás?
  • Má fusak u hlavičky úchyt na popruhy ke kočárku?

A ještě pár slov k nánožníku

Většinou ho dostanete zároveň s koupí kočárku. Mívá tvar a design sladěný s kočárkem a kopíruje nebo doplňuje jeho barevnou kombinaci. Je to samozřejmě nejlepší varianta, ale nemusí být vždy samozřejmostí, zejména u golfek nebo sportovních kočárků. Pak nastává prostor pro nánožník univerzální.

Ty se obvykle prodávají na určitý typ kočárku: golfky, malý sporťák, velký sporťák. Podle toho, na jaký kočárek se uchytí, nabízejí výrobci variantu s límcem nebo bez. Sledujte hlavně rozměry nánožníku nahoře a dole, délku od kolen dolů a způsob uchycení (možnost zapnutí kolem celého dítěte, nebo jen v bodech). Také nánožník by měl každopádně být nepromokavý. A výhodou je hřejivá vnitřní izolační vložka.

Naši nabídku fusaku naleznete na odkazu níže. Stále přibývají nové značky a vzory:

https://www.3jahudky.cz/90-fusaky