Kategorie

Facebook www.facebook.com/3jahudky.cz
Milí návštěvníci, nezapomeňte navštívit náš facebook pro informace o aktuálním dění na eshopu 3jahudky.cz, podělíme se o rady, tipy i plánované akce.
Blog www.3jahudky.cz/blog
Píšeme blog 3.jahůdek pro všechny zapálené maminky a tatínky, kteří hledají super tipy na dárky, nebo aktivity pro své ratolesti.

Nošení dětí

Nošení dětí

Jaké jsou výhody a nevýhody nošení dětí?

Nošení dětí je i přes současnou nově vypuklou popularitu záležitostí starou a osvědčenou. Ergonomická nosítka jsou inspirována tradičními asijskými nosítky a nosící šátky naleznete u mnohých afrických národů. Na základě zmíněného s přihlédnutím k některým provedeným výzkumům je tento způsob transportu dětí považován za zdravý a přirozený. Opěvováno je i prohlubování citového pouta mezi rodičem a dítětem a nošené dítě je prý zdravě sebevědomé. Nespornou výhodou u malých dětí je i fakt, že pokud je místo v náruči nosíte v šátku, máte obě ruce volné a méně si namáháte záda. Nosit děti tedy mohou i matky po císařském řezu nebo s vadami držení těla.

Nošení v šátku přináší několik nepopiratelných výhod - maminka je v těsném kontaktu s dítětem, které tak obvykle bývá klidnější, a je zároveň mobilnější než s kočárkem. Jaké další benefity šátkování přináší?

Hlavně působí pozitivně komplexně na celkový vývoj dítěte. Když se podaří šátek pohodlně navázat, miminko je spokojené a vidíte i na mamince, jak se začíná usmívat, je to nepopsatelná síla, radost. Intuitivně cítíme, že dítě v šátku u mámy je správně. I vědeckými metodami máme ověřeno, že těsný tělesný kontakt sám o sobě je pro miminko v prvních dnech a týdnech základní komunikační prostředek. Ve spojení s pohybem, tedy nošením, se pak jeho účinek ještě zintenzivňuje.

Jsou podněcovány téměř všechny smysly, vč. rovnovážného, pozitivně je ovlivňováno dýchání, krevní oběh, regulace tělesné teploty, trávení a také přírůstek na váze. Dítě může vnímat své tělo, samo sebe, ve spojení s láskyplně pečující osobou. Dítě je ve středu dění a současně není středem pozornosti, matka má volné ruce! Dítě se učí také pohybové vzorce chůze, orientaci v prostoru, získává zkušenosti zcela mimo své schopnosti a přitom v bezpečí. Tělesný kontakt ve spojení s pohybem jsou výživou pro duši.

Little Frog Larimar

Nevýhoda tkví v tom, že jelikož už nesete celou váhu svého potomka, těžko unesete další velký náklad. Maminky, které své děti výhradně nosí, mívají na nezbytné věci ledvinku nebo kabelu přes rameno a na opravdu těžké věci si pořizují tašku na kolečkách. Problémy činí i nemožnost dítě, během dlouhodobějšího pobytu mimo domov, někam odložit (například na přebalování).

Je složité naučit se nosit děti v šátku?

Vyžaduje to přinejmenším naučit se dítě uvazovat. Avšak internet překypuje foto návody a video návody nejrůznějších úvazů. Zkušené maminky radí začít se složitějšími, protože u nich zkušenost vazače nemá takový vliv na správnou polohu miminka. Jinak řečeno dítě je jištěno více pruhy látky a není takovým problémem skutečnost, že tady a tam je šátek malinko méně utažený, než by měl být.

Zde pár ukázek úvazů....

Kříž s kapsou uvnitř

Tento úvaz je vhodný již od narození, protože je velmi pevný, dá se velmi dobře dotáhnout i na malé miminko a přetažením pruhu látky lze zafixovat miminku hlavičku, případně je možné fixaci provést vložením narovno složené látkové čtvercové plenky mezi šátek (kapsu) a ramínka, krk a hlavičku miminka. Úvaz lze použít i pro starší děti, neboť dobře roznáší váhu, jediné parametry jsou, aby nosiče nebolela záda a aby přes dítě viděl. Je třeba šátek o délce minimálně 4,5 až 5m, podle konfekční velikosti nosiče.

https://youtu.be/bOlOIKgt2SQ

Kolíbka v kříži s kapsou uvnitř

Tento typ úvazů lze používat od narození, ale pouze pro miminka se správně se vyvíjejícími kyčlemi a je třeba při nošení střídat strany, jak kvůli motorickému vývoji dítěte, tak kvůli jednostranné zátěži zad nosiče. Obtížnější může být miminko naplohovat tak, aby nedocházelo k utlačování dýchacích cest. Existuje řada kolébkových úvazů, od těch jednoduchých z krátkých šátků a až po kolébku v kříži s kapsou a kolébku v dvojitém kříži, kdy je nutné použít šátek dlouhý alespoň 4,2 až 4,7m. Existují ale i miminka s dobrým vývojem kyčlí, která je možné nosit pouze ve vertikálních úvazech, protože umístění do kolébkového úvazu nesnášejí, jedná se především o miminka trpící refluxem nebo kolikami a miminka s vyšším svalovým napětím. V současnosti se obecně od používání kolébkových úvazů upouští a hned od narození se doporučuje vázat vertikálně.

https://youtu.be/NsjCOWXVhiw

https://youtu.be/9j3FQXLjZr8

Dvojitý kříž

Jedná se o dostatečně nosný a váhu dítěte dobře roznášející úvaz, je ale volnější než kříž s kapsou uvnitř, je vhodný tedy až pro děti, které dobře drží hlavičku a mají (pasením koníků a nejlépe i přetáčením ze zad na bříško) dostatečně zpevněné svaly trupu. Živější děti mohou tento úvaz snadněji vyvrtět tak, že je třeba šátek znovu dotáhnout nebo úplně převázat. Lze vázat ze šátku o délce kolem 4m nebo delšího. Pokud dítě v šátku usne, je možné mu hlavičku zajistit jedním z pruhů látky.

https://youtu.be/Vftt4oy7VF0

Klokan

Tento úvaz náročnější na správné dotažení, je vhodný pro děti, které již dobře drží hlavičku. Při usnutí dítěte neposkytuje možnost zajištění hlavičky. Je třeba použít šátek delší než 3,7m, nebo šátek od 4,2 až 4,7m, chcete-li zmírnit otlaky na nožičkách miminka a úvaz zpevnit pomocí Lexi twistu.

https://youtu.be/PO0tBNQAf0I

Úvazy na záda

Zepředu na záda nosiče lze dítě nahodit více způsoby - přes rameno, přes bok a nebo přes hlavu. I když nahození přes hlavu nosiče může vypadat až děsivě, když je dítě chvilku hlavou dolů, je velmi bezpečné a obvykle dítě i maminku baví, navíc se poměrně snadno dosáhne dostatečného podhrnutí materiálu šátku pod zadeček dítěte a symetrického umístění dítěte na zádech nosiče.

https://youtu.be/HFghL6WlrAU

Batoh

Tento vertikální úvaz je poměrně snadný a dovoluje uvázat dítě, které samo dobře udrží hlavičku v různých výškách na nosičových zádech, samostatně sedící dítě lze dokonce uvázat i tak vysoko, že vidí nosičovi přes rameno, zajištění hlavičky spícího dítěte je ale poměrně problematické. Základní variantu, s roztaženými nebo staženými pruhy, lze uvázat již se šátky okolo 3,5m, na nošení pohodlnější, ale náročnější na délku šátku (je třeba podle konfekční velikosti nosiče šátek o délce alespoň 4,2 až 5,2m), je zakončení úvazu na prsou nosiče tzv. Tibeťanem, nicméně ani tak batoh nedosahuje pohodlnosti dvojitého hammocku.

https://youtu.be/Vf5NC-wcg7A

Úvazů a možnosti nošení je velká spousta, vyberte si takový, který bude vyhovovat vám i dítěti. Na internetu naleznete mnoho cenných rad i videí.

Little Frog Kyanite      Little Frog Sunny Ammolite     Little Frog Tigers eye     Little Frog Green cube

 Je problém děti nosívat v zimě?

V dnešní době je na trhu mnoho „zlepšováků“ pro chladnější roční období. Od návleků, kamaší a kukel pro děti až po zateplovací kapsy. Zateplovací kapsa obaluje dítě zvenku přes nosičku či šátek. Její výhodou je (oproti následujícím možnostem) nižší pořizovací cena a nezávislost oblečení matky na oblečení dítěte. Pro matky se dále vyrábí nosící mikiny, bundy a kabáty, které mají na břiše či na zádech (většinou možnost obojího) vsadku, uzpůsobenou na nesené dítě.

Jak vybrat šátek?

Můžete zvolit šátek pevný nebo pružný, přičemž pružný šátek se lépe váže, ale má nižší nosnost. Potřebná délka šátku závisí na úvazech, které chcete aplikovat a na šíři vašeho těla. Muži zpravidla potřebují šátek o něco delší než ženy. Jako nejuniverzálnější, a proto vhodný pro začátek, je pevný bavlněný šátek délky 4 až 4,5 metru. Bavlněný proto, že jeho údržba je nejsnazší.

Jsou i jiné možnosti než šátek?

Ring sling šátek je šátek s kruhem, který u šátku nahrazuje uzel. Výhodou je snadné dotahování, nevýhodou nižší nosnost.

Velmi oblíbená jsou ergonomická nosítka, různé baby vaky, krosny  s pevnou konstrukcí, které jsou dělány pro děti staré kolem půl roku (názory na věk dětí se mírně liší), u některých z nich však existuje možnost nosit i novorozence.

V nabídce našeho e-shopu můžete zakoupit šátky značky Little frog,

Polské šátky Little Frog jsou opravdu kompletně od tkaní až po šití v malinké šicí dílně vyrobeny v Polsku. Za značkou Little Frog stojí polská nosnice, absolventka kurzů německé Trageschule Dresden, tedy člověk, který má šátky vyzkoušené na vlastní kůži...

Šátky Little frog odpovídají evropské normě pro měkká nosítka a také standardu chemické bezpečnosti Oeko tex Standard 100.

Little Frog nyní přichází také se žakáry. Gramáž mají mezi 250-260 g/m2 a řadí se tak spíš k silnějším šátkům. Určitě je doporučujeme i pro nošení těžších dětí a odrostlých batolat.

Šířka šátku je běžných a ideálních 70cm, tvar šátku je klasický se zkosenými konci. Šátek dorazí z výroby o něco delší, protože se vysráží až po prvním praní. Nelekejte se tedy, pokud se vám šátek zhruba o 5% do délky smrskne, počítá se s tím a je to zcela normální.

Dále nabízíme šátky a nosiče Womar. Chicco, Ergobaby, Tula

Naleznete zde : https://www.3jahudky.cz/738-satky-na-noseni-deti

                       https://www.3jahudky.cz/737-luxusni-nositka?p=4

                       https://www.3jahudky.cz/736-zakladni-nositka