Kategorie

Facebook www.facebook.com/3jahudky.cz
Milí návštěvníci, nezapomeňte navštívit náš facebook pro informace o aktuálním dění na eshopu 3jahudky.cz, podělíme se o rady, tipy i plánované akce.
Blog www.3jahudky.cz/blog
Píšeme blog 3.jahůdek pro všechny zapálené maminky a tatínky, kteří hledají super tipy na dárky, nebo aktivity pro své ratolesti.

Jak správně připravit vašeho prvňáčka pro první školní den?

Jak správně připravit vašeho prvňáčka pro první školní den?

Taky si to pamatujete? Tu nostalgii při vzpomínce na vaše dítě, když šlo poprvé do školy a vy jste z toho byli snad víc nervózní než vaše ratolest? Toto je zkrátka krásné období a každý rodič jej prožívá velmi intenzivně, co si budeme říkat, je to přece den D. Konečně budete mít taky trochu toho času sami pro sebe a dáte si “voraz“

Pokud jste v situaci, kdy jde vaše první dítě poprvé do školy, tak byste měli znát pár důležitých věcí. Je třeba být velmi citliví a ohleduplní. Děti se většinou velmi těší, ale na druhou stranu mají plno obav. Mají otázky typu: Jaká bude paní učitelka? Bude se mi tam líbit? Zvládnu to? Najdu si kamarády? Kde asi budu sedět?

V tomto zlomovém okamžiku musíte být připraveni zvládnout každou obavu vašeho dítěte a zajistit mu pocit bezpečí. V tuto chvíli jste pro dítě jediným „parťákem“ na kterého se spoléhá a vy jej musíte ujistit, že tomu tak opravdu je a že mu se vším pomůžete. Budete si taky muset zvyknout na pravidelný režim, tzn. ranní příprava do školy, doprovod před školu, vyzvednutí ze školy, domácí příprava úkolů, společné učení, třídní schůzky, aj.

Ve škole navíc přibudou zodpovědnosti pro vaše ratolesti a vaše dítě by na to mělo být připraveno. Najednou už si nesmí dělat, co chce, nemůže si v hodině vytáhnout hračky nebo si povídat se sousedem, musí poslouchat paní učitelku.

Děti se buď velmi těší, nebo mají obavy. Vy se musíte o vše postarat tak, aby dítě bylo připraveno a těšilo se. Měli byste s ním často mluvit a ptát se, jestli se těší. Právě komunikace je velmi důležitá a vaše ratolest by měla vědět co nejvíce pozitivních informací. Důležitá je také chvála. Chvalte ho/ji že je už velký/á a že je to významný den. Vaše dítě vám musí důvěřovat a zbavit se tak případných obav.

Vykládejte mu o tom, jak je důležité, aby se snažilo a aby poslouchalo paní učitelku. Ne káravě, ale velmi citlivě. Pamatujte, že pro dítě je to úplná novinka a ten nejdůležitější den v životě a mělo by mít pocit, že je to nejdůležitější den i pro vás.

Každé dítě je totiž jiné a neměli byste úplně počítat s tím, že vše půjde jak „po másle.“ Mohou nastat komplikace se zvládáním učiva, či se zapojením do školního rytmu. Pokud si nevíte rady a jste na výchovu sami, tak vám rád pomůže školní vychovatel, učitelka, nebo někdo blízký, kdo už má výchovu dítěte za sebou a je zkušený.

Seznam věcí pro první školní den

 

Je to tu! Nákup pro první školní den, který prostě musíte mít v malíčku. Co si tedy napsat do nákupního seznamu?

Seznam si sepisujte vždy podle požadavků pedagoga, některé věci nemusí například vůbec vyžadovat.

  • Aktovka – aktovka je naprostým základem a dejte si tak záležet, aby byla opravdu kvalitní. Kvalitní aktovka by měla být nastavitelná s měkkými popruhy pro vysoký komfort a hlavně by měla mít ergonomický a anatomický tvar, aby záda nebyla zatěžována. Měla by být nepromokavá a mít dostatek bočních kapes na pití, aj.

 

  • Penál – co musí být v penálu? Určitě kvalitní nelámavé trojhranné pastelky (12 ks), alespoň tři ostré trojhranné tužky, ořezávátko, fixy (12 ks), guma, pravítko (nejlépe to s pravým úhlem, pokud se vleze do penálu, pokud ne, tak to menší rovné). Pokud si nejste jisti, tak vám ideálně poslouží už naplněný penál. 

 

  • Desky na číslice a písmena

 

  • Kufřík pro výtvarné potřeby – do kufříku kupte tyto věci: ostré nůžky s kulatou špičkou, vodové barvy, tempery, voskovky, kelímek na vodu, plastelínu, podložku, zástěru, hadřík, igelitový ubrus na lavici, štětce ploché a kulaté, lepidlo tuhé, přírodní uhel.
  • Papuče s bílou podrážkou – nikdy nekupujte jiné než s tou bílou, tmavé podrážky dělají rýhy.
  • Pytlík na papuče
  • Pytlík na úbor do tělesné výchovy
  • Tričko, kraťasy
  • Cvičky
  • Tenisky s bílou podrážkou
  • Tepláková souprava na venkovní vycházky
  • Šátek
  • Ručník s háčkem
  • Obaly na sešity a učebnice (A5, A4)
  • Notový sešit

Školní potřeby